13 Mayıs 2016 Cuma

Pas Sökme Yöntemleri

Genel olarak bakıldığında pas sökme yöntemleri ikiye ayrılmaktadır. Bu yöntemlerden ilki daldırma, ikincisi ise püskürtme ve silme yöntemidir. Özkimsan olarak bu iki pas sökme yöntemi hakkında detaylı bilgiler vereceğiz ama önce pas nasıl oluşur sizleri bilgilendirmek istiyoruz.

PAS NASIL OLUŞUR 
Pas su ve hava bileşenlerinin varlığında oluşan demir ve oksijen bileşiklerine verilen genel bir isimdir. Bunun birlikte paslanma terimi ise demir ve alaşımları için kullanılan ortak bir addır. Demir dışında meydana gelen oksitlenmelere ise korozyon ismi verilmektedir. Demir ve metal bileşenleri zamanla havadaki ya da suya temas ettiği zaman sudaki oksijen bileşeni ile birleşerek oksitlenmeye ve buna bağlı olarak paslanmaya ve oksitlenme ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Zamanla oksitlenme devam eder ve bunun sonucu pas ve kir dediğimiz tabakalar oluşur.

PAS SÖKME YÖNTEMLERİ 
Demir ve diğer metaller üzerindeki pasın sökülebilmesi için pas sökücü kimyasalların kullanılması gerekmektedir. Pas sökme aslında demir oksit tabakasının temizlenmesi demektir. Pas oluşumu başladıktan sonra pas tabakası büyür. Bu büyüme metal yüzeyinin ve tamamının zarar görmesine sebep olur. Özel olarak formüle edilmiş olan pas sökücüler kullanıldığı taktirde metal yüzeyinde biriken pas, metale zarar vermeden sökülebilir. Özkimsan Endüstri Kimyasalları tarafından üretilmekte olan OK-151 pas sökücü sayesinde daldırma ya da püskürtme ve silme yöntemi ile demir üzerinde biriken pas ve diğer metaller üzerinde biriken korozyon kolaylıkla sökülebilmektedir. Aynı zamanda bu kimyasalın direk olarak boyaya hazırlama özelliği bulunmaktadır. Yani pas söküldükten sonra durulama yapılır. yapılmaz metaller boyanabilir. Metal boyanmayacak ise yine Özkimsan Endüstri Kimyasalları tarafından üretilmekte olan OK-152 pas koruyucu ürün ile koruma altına alınmalıdır. OK-152 çıplak metalin paslanmasını önleyen üründür.

1. DALDIRMA YÖNTEMİ 
Daldırma yöntemi ile pas sökmek istenildiğinde paslanmış ya da korozyona uğramış olan metalin büyüklüğüne göre bir kova ya da daldırma havuzu hazırlanır. Örnek olarak yukarıda bulunan videoda plastik bir kova kullanılmıştır. Metal sayınız çok ise ya da ebatı büyük ise sizlerde kendinize özgü daldırma havuzları oluşturabilirsiniz. Kova / daldırma havuzuna pasın yoğunluğuna göre konsantre pas sökücü ürünü OK-151 eklenir. Ağır kirlilikte 1/3 oranında, orta kirlilikte 1/7 oranında, hafif kirlilikte ise 1/15 oranında su ile seyreltilmesi yeterli olacaktır.Kova içerisine eklenen konsantre pas sökücünün ardından paslı metaller içerisine bırakılır. Hemen altta bulunan video racılığı ile pasın daldırma yönteminin silme yöntemi ile hızlandırılmış halini izleyebilirsiniz. Metal bırakıldıktan sonra üzerinde bulunan pas kısa bir süre içerisinde sökülmeye başlar. Pas tamamen söküldükten sonra kovanın içerisinde metalinizi çıkartabilirsiniz. OK-151 pas sökücü ürün aynı zamanda boyaya hazırlayıcı özelliğe sahiptir. Bu sayede pas söküldükten sonra metalinizi durulayıp kısa bir süre üzerindeki pas sökücünün kurumasını sağladığınızda direk olarak boyama işlemine geçebilirsiniz. Eğer metal boyanmayacak ise korumaya alınması gerekir. OK-152 pas koruyucu ürününü kullanarak boyama yapmayacağınız ürünlerin paslanmama ve korozyona uğramamasını sağlayabilirsiniz.

2. PÜSKÜRTME VE SİLME YÖNTEMİ 
Paslanan ya da korozyona uğramış olan metalleriniz, makine ekipmanlarınız ve ya metal parçaların bazılarında daldırma yöntemini kullanamayabilirsiniz. Gerek ebatlarının, gerek ağırlıklarının gerekse de parçalanamaz halde olmalarından dolayı ikinci pas sökme yöntemi püskürtmeyi tercih edebilirsiniz. Paslı olan metale OK-151 ürünü herhangi bir püskürtme aparatı ile püskürtülür. Bu aşamada metalin üzerinden pasın çözünerek söküldüğünü gözlemleyebilirsiniz. Ardından bir bez ya da sünger yardımı ile metal üzerindeki pasın tamamen temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Daldırma yönteminde de olduğu gibi OK-151 pasın yoğunluğuna göre seyreltilerek kullanılır. Bununla birlikte pas söküldükten sonra boyaya hazır hale gelmiştir metaliniz. Dilerseniz direk boyama işlemine geçebilirsiniz. Ancak boyama yapılmayacak ise OK-152 pas koruyucu ürün ile ilgili metal korumaya alınmalıdır. Pas sökücü ürünlerimiz hakkına daha detaylı bilgi sahibi olabilmek için KONSANTRE PAS SÖKÜCÜLER sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Pas sökme yöntemleri hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilmek için bizleri arayabilir ya da aşağıda bulunan yorum alanından sorularınızı sorabilirsiniz. Uzman kimyagerlerimiz soracağınız her soruyu en ince ayrıntısına kadar cevaplayacaklardır.